САМОУПАТУВАЊАТА ВО ДИСКУРСОТ ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ НА КРАЛОТ ЧАРЛС III (Journal of Contemporary Philology, 2024)
Дискурсот за климатските промени нуди плодна почва за истражувања во полето на комуникацијата, лингвистиката и проучувањата на дискурсот (Grist 2008; Isopp 2024; Nerlich et al. 2010). Низ квантитативно лингвистичка парадигма и користејќи мешани методи, овој труд дава приказ на истражување за употребата на самоупатувањата (на пример, jас, ние итн.) во корпусот на говори, на тема климатски промени, од кралот Чарлс III. Целта на трудот е да се утврди колку често се појавуваат самоупатувањата и која е нивната прагматичка улога во корпусот. Следствено, беше составен и анализиран корпус на говори од кралот Чарлс III за климатските промени. Резултатите од анализата на корпусот покажуваат дека jас е најчесто употребено самоупатување, коешто кралот Чарлс III го користи за да му даде лична димензија на дискурсот за климатските промени. Во трудот се претставени резултатите и дискусијата.
Keywords: студија со корпус; дискурс за климатските промени; кралот Чарлс III; самоупатувања