ПОТТИКНУВАЊЕ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА НА СТУДЕНТИТЕ ПО ТОЛКУВАЊЕ: МОЖНОСТИ И ПЕРСПЕКТИВИ (Journal of Contemporary Philology, 2024)
Како концепт што ја вклучува свесноста за сопствените емоции и за емоциите на другите, како и можноста за управување со нив и нивно толкување во различни интерперсонални контексти (Goleman, 1998), емоционалната интелигенција (ЕИ) се доведува во релација со академското постигнување, особено кај професиите со афективна компонента, како што се толкувањето и преведувањето (Bontempo, 2009; Hubscher-Davidson, 2007). Потпирајќи се на резултатите добиени од билатералниот проект Мoжнoсти за заjакнување на емoциoналната интелигенциjа какo генеричка кoмпетенциjа на студентите пo преведување и тoлкување (Поповска и др., 2019: 263–276), целта на овој труд е да се истражат можностите за поттикнување на вештините на ЕИ кај студентите по толкување за да се подигне свеста за придобивките од EИ за наставниците и за студентите, како и да се прифатат нови перспективи за кариерно напредување. Резултатите покажуваат дека развојот на вештините за ЕИ на студентите по толкување е многу важен и им дава можност на професорите да добијат увид во професионалниот развој на студентите, инспирирајќи ги да бидат покреативни при подобрувањето на наставната методологија.
Keywords: емоции; емоционална интелигенција; толкување; зајакнување; вештини