МАНИПУЛИРАЊЕ СО ВИСТИНАТА ВО НОВИНАРСКИОТ ДИСКУРС (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Овој  труд  има  за  цел  да  ги  истражи  јазичните  стратегии  кои  новинарите  ги употребуваат за да презентираат вести од одредена перспектива и на тој начин да го креираат јавното мислење. Поточно, трудот  прави критичко дискурсна анализа на македонски и американски новинарски текстови  кои известуваат за еден ист политички настан. Главната цел е да се споредат специфичните јазични средства (лексичко-семнтички, прагматички и стлистички) коисе употребени во новинарски  текстови  кои  поддржуваат  различна  политичка  опција. Поточно, фокусот е на лексичко-семантичка, прагматичка и реторичка анализа на статии од весници напишани на една иста тема во двете земји, Македонија и Америка. Анализата открива дека постои тесна корелација помеѓу текстуалната форма и содржината. Новинарите прават внимателна селекција на убедливи стратегии за  да  ја  „врамат“  веста  и  да  ја  презентираат  од  одредена,  често  лична, перспектива. Намерно и внимателно избраните лексички единици, прагматички маркери  и  реторички  тропи  им  помагаат  на  новинарите  да  манипулираат  со веста и да ја претстават во корист на одредена политичка опција. На овој начин тие влијаат на општото јавно мислење и индиректно влијаат на политичката и општествената состојба во државата.
Keywords: новинарски статии; прагматички маркери; лексичко-семантичка анализа; реторички тропи; убедување