ИНСТРУКЦИЈА ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ИЗГОВОРОТ НА СТРАНСКИ ЈАЗИК (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Во овој труд се дава преглед на емпириските истражувања кои испитуваат дали и во која мера фонетската инструкција спроведенa во лабораториски услови и во училница го подобрува изговорот на странскиот јазик. Анализата покажува дека инструкцијата помага во модификување на изговорот на изучувачите. Различните видови инструкција придонесуваат за развој на различни аспекти на јазичната вештина изговор; притоа, обуката со фокус на прозодиските елементи на говорот значително ја подобрува комуникативната способност на изучувачот. Исто така, корективниот коментар што го дава наставникот е од особена важност за зголемување на способноста за забележување кај изучувачите како и за подигнување на нивната фонолошка свест и критички однос кон сопствениот изговор. Ефективноста на фонетската инструкција укажува на долгорочната корист за изучувачите од  системската примена на ваков вид обука во наставата.
Keywords: перцепција на говор; фонетска инструкција; изговор; корективен коментар; фонолошка свест