АНГЛИЗМИТЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК: ДИРЕКТНИ ЗАЕМКИ НАСПРОТИ КАЛКИ (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Значителниот наплив на англизми во македонскиот јазик претставува неспорен јазичен феномен. Англизмите се појавуваат во различни области, како што се информациската технологија, правото, бизнисот, општествените трендови и науката. Тие го одразуваат влијанието на англискиот јазик врз македонскиот, како и интересите на македонското општество. Анализата е квалитативна и се заснова на корпус од 300 англизми, коишто се собрани по случаен избор, а се појавуваат во македонскиот јазик од почетокот на 21 век. Истражувањето, најпрвин, се фокусира на утврдување и класификација на видливите англизми, како и на критериумите што ја потврдуваат нивната видливост, а потоа се прави споредба со фразеолошките калки. Во истражувањето, исто така, се разгледуваат и се анализираат обрасците на позајмување на англизми во македонскиот јазик, со посебен осврт на разликата помеѓу директните лексички заемки и калките. Целта е да се утврди зошто одредени англиски изрази директно се преземаат во македонскиот јазик, додека други се преведуваат дел по дел, а понекогаш и коегзистираат со своите оригинални англиски форми. При утврдување на предвидливите обрасци на заемките, а врз основа на направената анализа, се забележуваат одредени тенденции што покажуваат дека општествено-културните околности имаат позначајна улога од лингвистичкитефактори.
Keywords: англизми; директни заемки; калки; заемки во специфични области; обрасци на позајмување