ПОГЛЕДНИ НА ДВЕТЕ СТРАНИ! ПРЕНЕСУВАЊЕ КНИЖЕВНОСТ И ПОЕЗИЈА ОД ЕДЕН НА ДРУГ ЈАЗИК (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Работата на книжевниот преведувач е сложен процес на пренесување идеи, звуци и слики меѓу двата јазика. Во оваа кратка статија се разгледуваат проблемите на  преведувачите кои преведуваат од македонски на англиски јазик, системските  пречки при преведувањето и развојот на методологијата и етиката на преведувачот. Поаѓајќи од своето лично искуство, како лингвист и преведувач, како и од искуствата на другите познати преведувачи, дискутирам за делата преведени на македонски јазик, коишто сочинуваат еден растечки корпус, за вкрстувањата помеѓу книжевното  и лингвистичкото знаење, преку примери од моите преводи, како и за политичките импликации при преведувањето од македонски на англиски јазик.
Keywords: книжевен превод; книжевна теорија; етика на преведувањето; ресурси за преведувачи