ТЕЛОТО И ГРАНИЦИТЕ НА ТЕЛЕСНОСТА ВО „СТАКЛЕНАТА ГРАНИЦА“ НА КАРЛОС ФУЕНТЕС (Journal of Contemporary Philology, 2018)
„Стаклената граница“, полифоничниот роман на Карлос Фуентес, обработува голем број теми како миграциите, класните разлики, ксенофобијата, корупцијата и деконструира серија лингвистички, социјални, културни и симболички граници, притоа преиспитувајќи ги и самите граници меѓу жанровите. Во овој труд ја продлабочуваме анализата на делото од перспективата на телесноста и телото како појдовна точка од којашто се повлекуваат многу граници: оние што ги наметнува модата, полот, сексуалната определба, оние што произлегуваат од односите на моќ или од привидната слобода на женското тело, оние што стојат меѓу нас и нашето минато, меѓу животот и смртта.
Keywords: тело; граничност; „Стаклена граница“; Карлос Фуентес