ПОВРАТНИТЕ ИНФОРМАЦИИ КАКО ОСНОВА ЗА СОЦИЈАЛНА ПРАВДА ПРИ ЈАЗИЧНОТО ТЕСТИРАЊЕ (Journal of Contemporary Philology, 2020)
Интернационализацијата на високото образование доведе до пораст на бројот на предмети од различни научни области што се предаваат на англиски јазик и тоа на универзитетите во земјите каде што англискиот не се говори како мајчин јазик. Со воведувањето на ваквите предмети се зголеми и бројот на мерки (тестови, сертификати) што универзитетите ги преземаат за да ја одредат способноста на професорите да предаваат на англиски јазик, иако англискиот не им е мајчин. Но, дали резултатите од тестирањето се ефикасни и дали предизвикуваат социјална нерамнотежа на универзитетот како работно место, ретко претставува предмет на научните истражувања. Врз основа на принципот дека тестовите за познавање на англискиот јазик треба да претставуваат средства за помош, а не ексклу зија, на професорите што имаат потреба од поддршка (Davies 2010), т.е. оние што имаат лимитирани способности во употребата на англискиот јазик, важно е да се стави акцент на повратните информации што професорите ги добиваат врз основа на тестот. Во статијава се презентираат резултатите од истражување со мешана (квантитативна и квалитативна) методологија, чија цел беше анализа на ефикасноста на повратните информации од тестот по говорен англиски јазик за сертификација на универзитетски професори што предаваат на англиски јазик. Собраните податоци вклучуваат извештаи со повратни информации и анкетни податоци. Резултатите упатуваат на тоа дека, ако се контекстуализирани повратните информации, тие се ефикасни, бидејќи им овозможуваат на тестираните професори да се запознаат со стрaтегиите потребни за успешна комуникација во училницата
Keywords: јазични тестови; англискиот како наставен јазик; повратни информации; социјална правда; сертификација на универзитетски професори