(untitled) (Filološke studije, 2019)
Во оваа статија ги анализираме женските идентитети на Балканот во XIX век. Себепознанието бил процес што најпрво го поминале образованите жени, за да можат да го истакнат својот идентитет. Тие сакале да играат улога во општествениот живот, а правото на такво нешто го барале и го бранеле преку женските здруженија, преку големиот број статии и написи во весниците и списанијата, преку поезијата, прозата и драмските текстови, односно преку книжевноста воопшто.