(untitled) (Filološke studije, 2019)
Предмет на истражување во овој труд се паронимите во македонскиот стандарден јазик, ацелта е да се испитаат придавскитепароними што се изведени од различнаименска мотивирачка основа. Истражувањето е квалитативно и има описен карактер. Корпусот пароними е ексцерпиран од Толковниот речник на македонскиот јазик (2003), а примерите за нивната употреба од различни електронски извори. Од методите за обработка на податоците и за изведување на заклучоци се користат анализа, синтеза и компарација. Анализираниот материјал покажува дека во македонскиот стандарден јазик во придавскиот паронимен пар едната придавка е изведена од немотивирана, а другата од мотивирана именка и дека се забележуваат дилеми во нивната употреба во однос на значењето.