(untitled) (Filološke studije, 2019)
У раду ће бити речи о карневалској слици света у Андрићевим романима На Дрини ћуприја и Травничка хроника. Пре свега, размотрићемо значај колективних сцена, са посебним освртом на атмосферу празника, с једне, и атмосферу буне и протеста, с друге стране. Задржаћемо се на карактеристичним обележјима карневала, као што су свргавање и детронизација власти и владајућих идеологија. Посебну пажњу посветићемо фигури луде, а потом и материјално-телесним и гротескним сликама. Предмет нашег тумачења биће и веза Андрићевих романа са карневалском визијом смрти и рађања. Као писац који се служи реалистичким поступком и чије је дело у нераскидивој вези са историјом и традицијом, Иво Андрић даје повода за овакву врсту тумачења. Богатство и разноликост колективних сцена, омеђен простор радње, лични и историјски доживљај времена и ликови особењака у Андрићевим делима обликују каратеристичан карневалски свет. Напомињемо да ће се у другом делу рада карневал сагледати како у свом ужем значењу (као народно-празнична, улична светковина), тако и на једном ширем плану (као својеврстан доживљај света).