(untitled) (Filološke studije, 2019)
Во трудот се претставуваат модели на мултипликативни сложени семантеми од прв степен од второто рамниште на сложеност и се определуваат формалните показатели на овие структури за изразување на мултипликативната видска конфигурација. Акцентот е ставен на важната особеност на мултипликативната видска конфигурација – сфаќањето на настанот/ситуацијата како момент, на меѓусебните релации на овие семантеми со хабитуалната и со теличната видска конфигурација кои се поврзани со повеќезначноста на семантемата како резултат на улогата на реалниот или претпоставениот контекст