(KOН)ТЕКСТУ АЛНИ СЕЛИДБИ, (КОН)-ТЕКСТУ АЛНИ СРЕДБИ (Filološke studije, 2019)
Предмет на интерес на овој текст е филмот Елегиja за тебе, толкуван низ призма на новоисторицистичките сфаќања на односот книжевност-историја, текст-контекст. Врз тој теориско-методолошки фон, целта на толкувањето на филмот е да се илустрираат контекстуалните селидби на историските фигури (во случајов на македонскиот поет и револуционер Кочо Рацин), како и да се демонстрираат можните креативни игри и семантички експлозии што се создаваат во ко-текстуално посредуваната средба помеѓу текстовите и контекстите.