РЕЦЕПЦИЈАТА НА ХОМЕРСКАТА ПОЕЗИЈА ВО НАЈСТАРИ ВРЕМИЊА (Filološke studije, 2019)
Трудот се осврнува на разликите во рецепцијата на Хомерската епска поезија, во временски оддалечените средини какви што се античката и модерната европска културна средина. Посебно внимание е посветено на прашањата за местото каде што настанала и се развивала оваа традиција и на начините според кои таа се распространувала низ античкиот свет. Во таа насока, издвоени се литературните сведоштвa за присуството на хомерската поезија во македонскиот културен контекст од периодот на антиката (Аристотел, Ѕоил, Јован Стобај) кои, недвосмислено, реферираат на процесите на комуникација со пишан текст како дел од образовниот процес во антиката, но и како критички толкувања на Хомерската епска поезија.