О БОЛЕСТИМА ЈУНАКА НАРОДНИХ ПЈЕСАМА (Filološke studije, 2019)
У раду се говори о болестима и боловању јунака народних пјесама, варијацијама које се односе на тематско-мотивски план, прагматичком аспекту балада, начинима обликовања и рецепције мотива болести и изљечења који у оквирима овог жанра до максимума развијају свој сижејни и семантички потенцијал. Књижевно организовање човјековог искуства болести, страха од смрти и наде у изљечење сагледано је у оквирима интердисциплинарног приступа, у простору који одређују медицина и умјетност, тумачењем сижејних модела и мотива који се могу довести у везу са народном медицином, али и магијском праксом посредовања између болести и оздрављења, односно сујевјерјем које укључује и демоне болести и оне који знају тајну изљечења. Грађу чине записи народних пјесама које су током 19. и 20. вијека забиљежене у Босни и Херцеговини, пјесме из збирке Новице Шаулића, као и оне из антологијских збирки Вука Караџића и Николе Андрића које без обзира на различите националне предзнаке повезује често исти културни и географски простор.