POP-NOVEL. POPULARNA MUZIKA U ROMANIMA NIKA HORNBIJA (Filološke studije, 2019)
U tekstu se prate reference na popularnu muziku u dosadašnjem romanesknom opusu Nika Hornbija. Uvidjelo se da je taj kulturni fenomen dvadesetog vijeka u samom središtu piščevih tematskih preokupacija i da se njime posreduje sadržaj djela čak i onda kada nije u glavnom stvaralačkom fokusu. Na osnovu korespodentnosti Hornbijevih esejističkih refleksija o prirodi i značenju popularne muzike u savremenom svijetu, i slike kakva se kroz nju gradi u njegovim romanima, a uz oslonac na antropološko-epistemološke postavke Kloda Levi-Strosa i Umberta Eka, dolazi se do zaključka da pop muzika u Hornbijevoj prozi reflektuje značajan aspekt modernog humaniteta, koji traži polje projekcije za svoje oslabljene antropološke strukture.