ПАТОПИСОТ „БЕЛЕШКИ ОД МОЕТО ПАТУВАЊЕ ОД ТЕТОВСКО“ ОД 1891/92 ГОДИНА НА АНДРЕЈ СТОЈАНОВ (Filološke studije, 2019)
Андреј Стојанов е автор на големото патописно дело за Тетово и Тетовско, Белешки за моето патување во Тетовско, објавувано во повеќе продолженија во весникот Новини. Овој патопис е еден од најважните патописни дела за Македонија во XIX век, ако не и најважниот, земајќи ја во предвид големината и времетраењето на издавањето, како и мноштвото информации за географијата, топонимијата, народните обичаи, етнографијата итн. Во овој текст се анализира неговиот патопис, објавуван во весникот Новини подолго од една година.