(untitled) (Филолошки студии, 2022)
Македонскиот анимиран филм, во минатиот век, ќе го има својот најплоден период од 1971 до 1991 г. кога ќе бидат добиени и најбројните награди и признанија на најважните светски филмски фестивали, а од критичарите ќе го добие епитетот Скопска школа за анимиран филм. Проектот Македонски анимиран филм 1971 – 1991 г. сведочи за овој период правејќи детален преглед на материјали од минатите аналогни времиња: темелно архивско истражување, детектирање на материјалот за реставрација и за дигитализирање за негова понатамошна заштита и афирмација, а неговиот отворен концепт work in progress остава простор за нови истражувања и надополнувања на, веќе, богатата дигитална архива.