(untitled) (Филолошки студии, 2019)
Најголем број од македонското население живеело во нехигиенски услови кои биле причина за појава на многу болести. Необразованото население спасот го барало во народната медицина. Во подигањето на свеста на населението голем допринос имале македонските преродбеници и лекари. Тие со својата активност и начинот на лекувањето му помагале на населението да излезе од заостанатоста.