(untitled) (Филолошки студии, 2019)
Izobraževanje v Sloveniji se začne v predšolskem obdobju, ki ga delimo na prvo (od 1.–3. leta) in drugo skupino (od 3.–6. leta). Osnovna šola je obvezna od 6. do 15. leta in ima 9 razredov, razdeljena je na: 1. triletje od 1. –3. razreda; 2. triletje od 4. –6. razreda in 3. triletje od 7. –9. razreda. Po končani osnovni sledi srednješolsko izobraževanje, ki (še) ni obvezno in potem študij na univerzi. Večina otrok obiskuje vrtec, ki združuje vzgojo in izobraževanje. Kurikulum za vrtce (1999) predlaga cilje, vsebine in dejavnosti za prvo (od 1. do 3. leta) in drugo (od 3. do 6. leta) skupino. Kurikulum je nacionalni dokument in vsebuje šest področij: družba, jezik, matematika, narava, športna vzgoja in umetnost. Literatura v vrtcu je sestavni del jezikovnega področja. Učni načrt za osnovno šolo ali Slovenščina (2011) je razdeljen na jezik in književnost. Slovenščina je materni jezik za večino učencev in je obvezni predmet. Didaktika mladinske književnosti v vrtcu in osnovni šoli kot teoretično izhodišče aplicira recepcijsko teorijo Wolganga Iserja (Bralno dejanje: teorija estetskega odziva, v slov. 2001) in Hansa Jausa Roberta (Estetsko izkustvo in literarna hermenevtika, 1982; v slov. 1998) v učnem načrtu 1998 in 2011. V sodobnem času vodilna književna didaktičarka Boža Krakar Vogel v delu Poglavja iz književne didaktike, 2004, razmišlja o spremembi paradigme recepcijske teorije na osnovi teorije literarnega sistema (Marijan Dović Slovenski pisatelj, 2007; Itamar Even Zohar Polysystem studies, 1990, 1997) v sistemsko književno didaktiko.