СЕМИОТИКА ПО СИТЕ СЕТИЛА (Филолошки студии, 2019)
Оваа статија прави еден компаративен пристап на т.н. „атрибутивност“, во песните „Седум навраќања кон мотивот трепетлика“ од Гане Тодоровски и „Ноќниче“ од Антун Густав Матош. Се анализираат три корпуса од значенски ентитети кои дозволуваат увид во метафоричноста на песната од македонскиот, односно симболиката на песната на хрватскиот поет. Тоа се прави, така што, метафорите и симболите, граматички се „разложуваат“, за да се проследи процесот на трансформација на значењето во смисла. Се доаѓа до единствената смисла – животот на човекот.
Keywords: атрибутивност, симбол, метафора, значење, смисла