ПОЈАВАТА И БРОЈНОСТА НА КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИТЕ ДРУШТВА ВО МАКЕДОНИЈА (1945 – 1963) (Филолошки студии, 2019)
Културно-уметничките друштва се важен дел од музичката култура во комплексот на научните проучувања на културната историја на Македонија. Во трудот, врз основа на анализа на содржината на архивски материјали и постоечка литература, се врши увид во појавата и бројноста на културно- уметничките друштва, коишто биле формирани и дејствувале во урбаните и во руралните средини, од формирањето на македонската национална држава до катастрофалниот земјотрес во Скопје.
Keywords: фолкорно творештво, музички живот, културно-уметнички организации, урбани и рурални средини