RAZLIKE U ZNAČENJSKOM OBOGAĆIVANJU INSTRUMENTALNIH I AKUZATIVNIH FAZNIH KONSTRUKCIJA: ZAVRŠITI KUĆU ILI ZAVRŠITI S KUĆOM (Филолошки студии, 2019)
U radu se ispituje značenjsko obogaćivanje (R. Jackendoff) konstrukcija s faznim glagolom završiti u različitim sintaktičkim okvirima (završiti kuću i završiti s kućom) u hrvatskom. Eksperimentalnim se pristupom dodatno istražuju rasponi implicitnih predikata tih rečenica uz subjekte u muškom i ženskom rodu. Istraživanje je pokazalo da pripisivanje implicitnih predikata rečenicama s nekompatibilnim sastavnicama proizlazi iz konstrukcijskoga značenja, kao i iz znanja o tipičnim događajima (K. McRae, M. Kazunaga) koje govornici dovode u vezu s rečeničnim subjektom i objektom.