АПТЕКАРСКАТА ДЕЈНОСТ ВО МАКЕДОНИЈА ВО 19 ВЕК (Филолошки студии, 2019)
До појавата на првите македонски дипломирани аптекари од Македонија, до средината на 19 век, аптекарската дејност најчесто била водена од аптекари-странци. Првите диполомирани фармацевти-Македонци се споменуваат од средината на 19 век. Во нивните аптеки се вршела и лекарска дејност. Нивното егзистирање во Македонија, во услови на постоење на голема неписменост и сиромаштија меѓу населението, било голем исчекор напред во подобрување на општите услови на живеење.
Keywords: Османлиска Империја, Македонија, аптекари, аптеки, македонски градови, црковно-училишни општини