ЕДЕН ПРИМЕР НА ПРОДУКТИВНА РЕЦЕПЦИЈА НА НАРОДНАТА ПЕСНА „ТРБА ТРБИ ГЕВГЕЛИЈА“ (Филолошки студии, 2019)
Македонската народна песна „Трба трби Гевгелија“ е испеана во чест на вистинската историска личност, војводата Леонид Јанков (1878–1905), речиси веднаш по неговата смрт, по битката со турската војска во 1905 година кај гевгелиското село Ѓавато, по која со последниот куршум Леонид се самоубива. Добри сто години по создавањето на оваа песна таа доживува продуктивна рецепција од бугарскиот поет Румен Леонидов, правнук на славниот војвода Јанков. Произлегувајќи од традиционалната песна и легендите за смртта на неговиот прадедо, тој создава нова песна со наслов „Илинден, песен за смъртта на Леонид войвода“ и ја објавува во збирката Сляпа неделя (2011), и тоа во нејзниот централен циклус „Опрощения“, интересен од повеќе аспекти, кои се предмет на нашиот интерес во овој прилог.
Keywords: македонско народно творештво, бугарска поезија, Леонид Јанков, Румен Леонидов, продуктивна рецепција