(untitled) (Филологические заметки, 2019)
По ослободувањето на Македонија во текот на Втората светска војна, на 19 ноември 1944 година, власта се зафатила со решавање на прашања за изградбата на македонската држава. Неодминлив дел од овие процеси претставувало и решавањето на прашањата од областа на културата и на образованието. Во тој поглед, во фокусот на вниманието на овој труд се наоѓаат културата и образованието во Битола и во Битолско во периодот кон крајот на 1944 и во почетокот на 1945 година.