IDIOMATIKA AVANGARDE: ID CARD IDIOMA U AVANGARDNOM DISKURSU (Филологические заметки, 2019)
Ovaj se članak bavi problemom identifikacije idioma u specifičnom prostoru umjetničko-eksperimentalnog stvaralaštva – u avangardnom diskursu. Istraživanje se provodi na građi manifesta ruskih kubofuturista od 1910-ih do početka 1920-ih godina posvećenih pitanjima oblikovanja novoga umjetničkog jezika u književnosti i umjetnosti. Kao rezultat analize okvira „idioma“ utvrđuju se kategorijalna obilježja pravih avangardnih idioma koji zajedno čine ID card (ili „identifikacijsku iskaznicu“) idioma u avangardnom diskursu. U članku se donose definicije ključnih pojmova istraživanja, odnosno pojmova „idiomatika avangarde“ i „ID card avangardnoga idioma“.