НЕКОИ АСПЕКТИ НА ОБРЕДИ И ВЕРУВАЊА ПОВРЗАНИ СО НАРОДНОТО ГРАДИТЕЛСТВО: МАКЕДОНСКО-ПОЛСКИ ПАРАЛЕЛИ (Филологические заметки, 2019)
Трудот се фокусира на некои аспекти од обичаите и верувањата поврзани со изградбата на куќата во македонската и полската култура. Посебно внимание е посветено на иницијалниот дел од градењето на куќата, што практично започнува со изборот на градежни материјали и мајстори. Грижата за обезбедување на добар материјал за изградба, како и изборот на мајсторите, во двете култури имаат за цел обезбедување на успешна градба, која ќе биде среќно место за живеење на нејзините станари. Анализата покажува аналогија во македонската и во полската традиција.