(untitled) (Filološke pripombe, 2023)
Во студијата ќе стане збор за една нова поддисциплина, филозофија на поезијата, со која естетичарите, феноменолозите и херменевтичарите нудат свој поглед на поетските дела на определени автори. Конкретно, овде ја разгледуваме релацијата меѓу поезијата и филозофијата во француската книжевност преку примерот на Сартр и Маларме, како и во македонската – преку примерот на Старделов и Шопов. Поводот за нашата студија беше филозофската категорија присутна во поезијата на двајцата поети – ништото/небиднината, во обид да ги утврдиме сличностите и разликите низ една филозофска призма.