(untitled) (Filološke pripombe, 2019)
Во периодот на 60-тите и 70-тите години на 19 век македонската средна класа и црковно-училишните op[tini во речиси сите македонски градови и во поголемите села одбиле да се покорат на Цариградската Патријаршија и грчките митрополити во Македонија. Ова значело и одбивање да ги платат црковните такси кон Патријаршијата и нејзините епископи и да го спомнуваат името на патријархот, како и на имињата на епископите во епархиите. Во голем дел од македонските градови и поголемите села национално свесната средна класа, интелигенцијата и богатите селани ја презеле контролата над постоечките епархии. Од раните 80-ти години на 19 век се појавуват нови форми на движење против денацонализаторската политика на соседните држави.