(untitled) (Filološke pripombe, 2019)
Георги Трајчев бил истакнат македонски просветен деец, книжевник и публицист. Автор е на голем број статии објавувани во тогашните весници и списанија. Со публицистичка дејност се занимавал преку 40 години. Покренал „Македонска библиотека“ во која објавил 13 книги со научно-истражувачки и патописен карактер. Некои од неговите дела претставуваат главен извор за историјата на западните делови на Македонија.