(untitled) (Filološke pripombe, 2019)
До појавата на првите македонски дипломирани аптекари од Македонија, до средината на 19 век, аптекарската дејност најчесто била водена од аптекари-странци. Првите диполомирани фармацевти-Македонци се споменуваат од средината на 19 век. Во нивните аптеки се вршела и лекарска дејност. Нивното егзистирање во Македонија, во услови на постоење на голема неписменост и сиромаштија меѓу населението, било голем исчекор напред во подобрување на општите услови на живеење.