(AUTO)EROTIZAM ŽALOVANJA. INVENCIJA PRIPOVJEDAČKOG POSTUPKA BORISAVA STANKOVIĆA U PRIČI POKOJNIKOVA ŽENA (Filološke pripombe, 2020)
U članku se analizira pripovijetka Borisava Stankovića Pokojnikova žena u kontekstu njegovog novelističkog opusa i opusa u cjelini. Posebna pozornost pridaje se pripovjedačkom tretmanu teme erotizma u odnosu i kontekstu teme smrti, karakterističnom za cjecjelokupno Stankovićevo stvaralaštvo. Razmatra se pozicija pripovjedača, koji ima promjenjivu fokalizaciju, što priči daje elemente modernosti. Modernizam priče iskazuje se na njenom formalnom i sadržajnom planu: formalno, čitljiva je fluidnost pripovjedačkoga glasa, a sadržajno, otvaranje tema koje imaju status zazornoga.
Keywords: Borisav Stanković; Decedent's Wife; narrator; eroticism