DIAHRONA BAZA SLOVENSKE JEZIKOSLOVNE TERMINOLOGIJE (Filološke pripombe, 2021)
Članek opisuje zasnovo diahrone baze slovenske jezikoslovne terminologije. Večjezična terminološka baza bo vključevala številne podatke o jezikoslovnih terminih (poknjižena pisna oblika, izpričane oblike, izgovor, sinonimi, izpričana definicija, idealizirana definicija, podrobne informacije o pojmu, informacije o slovnici in avtorju slovnice, bibliografski podatki). V članku je predstavljeno tudi poskusno geslo iz načrtovane Diahrone baze slovenske jezikoslovne terminologije, tj. termin ime ‘samostalnik’ iz slovnice Valentina Vodnika Piſmenoſt ali Gramatika sa Perve Shole (1811).
Keywords: zgodovina jezikoslovja, jezikoslovna terminologija, metajezik, večjezična terminološka baza, slovničarstvo