ТЕРМИНОЛОГИЗИЦИЈА, РЕТЕРМИНОЛОГИЗАЦИЈА И ДЕТЕРМИНОЛОГИЗАЦИЈА ВО МАКЕДОНСКИОТ СТАНДАРДЕН ЈАЗИК (Filološke pripombe, 2019)
Во овој трудот се покажуваат процесите терминологизација, ретерминологизација и детерминологизација во македонскиот стандарден јазик. Истражувањето има квалитативна парадигма и дескриптивен дизајн. Примерокот го сочинуваат лексички единици од општиот јазик, како и од различни научни и технички области, ексцерпирани од секојдневните интеракции на зборувачите на македонскиот јазик. Од методите за обработка на податоците и за донесување заклучоци се употребуваат анализа, компарација и синтеза. Истражувањето ги покажува семантичките и граматичките потенцијали на анализираните лексички единици што се јавуваат како резултат на веќе споменатите процеси.