ANTROPOMORFIZEM V STAREJŠEM ČEBELARSKEM IZRAZJU (Filološke pripombe, 2019)
V pričujočem prispevku je predstavljeno starejše čebelarsko izrazje, ki je v okviru pomenotvornih načinov nastalo na osnovi počlovečenja čebele. Kot središčna tvorbena načina se pri tem kažeta metaforični pomenski prenos in širjenje pomena, saj kot edina omogočata preslikavo pomena med različnimi področji. V analizi, ki je bila osnovana na štirih delih iz obdobja pred uveljavitvijo enotne knjižne norme v sredi 19. stoletja, se je pokazalo, da je tovrstno čebelarsko izrazje dokaj enakovredno zastopano pri vseh vključenih avtorjih in posledično tudi v obeh pokrajinskih različicah slovenskega jezika. V primerjavi s sodobnim stanjem pa ugotovimo, da je v sodobni čebelarski terminologiji ohranjena le približno četrtina teh izrazov.
Keywords: starejše čebelarsko izrazje, metafora, pomenska širitev