КА ФЕНОМЕНУ ЕРОТИЗМА: ПРОЛЕГОМЕНА ЗА САВРЕМЕНУ ЕРОТОЛОГИJУ (Filološke pripombe, 2019)
Rad ima cilj da predstavi osnovne pozicije savremene erotologije u smislu tretmana erotskog kao bazičnog fenomena ljudske egzistencije. Nasuprot tradiciji konzervativno-hrišćanskog shvatanja erotizma kao vulgarne manifestacije telesnosti i bestijalne seksualnosti, savremena erotologija razumeva erotsko kao formu transcendencije, sveobuhvatnu težnju čoveka, kao bića konačnosti, ka beskonačnom. Gradeći sistem multidisciplinarne argumentacije, u ovom radu se insistira na temeljnom prevazilaženju uskog shvatanja erotizma u domenu genitalnosti i seksualne požude, i njegovom razumevanju u kontekstu fundamentalnih struktura koje leže u osnovi ljudskog bića određujući, na specifičan način, njegovo sveobuhvatno egzistencijalno delovanje i spoznanje.