ДИЈАЛОГОТ НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ СО СРЕДНОВЕКОВНИОТ ФРЕСКОПИС (Filološke pripombe, 2019)
Целта на прилогот е да понуди анализа на дијалогот на Блаже Конески (1921-1993) со средновековното фрескописно сликарство на две рамништа: 1) улогата на фрескописот во поезијата на Конески, преку интерпретација на две амблематични песни („Ангелот на Света Софија“ и „Марковиот манастир“), како и 2) улогата на средновековната ликовна уметност во есеистиката на Блаже Конески, преку посочување на неколку есеи и беседи („Светлината на нашите очи“, „Совпаѓања“ и „Еден опит“) во кои поетот ги елаборира своите ставови за творештвото, а и некои од клучните пунктови на својата иманентна поетика, токму преку тематизирање на односите литература-ликовни уметности.