(untitled) (Филолошке студије, 2019)
Potreba za javnim oglašavanjem svog postojanja te iskazivanja vlastite snage pojedince dovodi u kušnju da na zidovima iznesu svoje unutarnje preokupacije putem teksta ili slike. Grafit (grč. grafo i tal. graffito) je urezan, utisnut natpis ili crtež na zidu ili nekoj drugoj površini. Riječima i slikama, pomoću pisaljke, boje, spreja stvaraju se rečenice, parole, slike i figure, najčešće duhovita i zajedljiva sadržaja. Karakterizira ih gotovo isključivo pojavljivanje u urbanim sredinama pa ni urbana mostarska sredina nije izuzetak od tog pravila. U njoj je posljednjih godina pojava grafita i grafitarenja godina uobičajena pojava. U radu je predstavljen rezultat zapisivanja i istraživanja mostarskih tekstualnih grafita. Istraživanje je provedeno u kontinuitetu od 2006. do 2011. te je ponovljeno 2016. godine. Polazimo od teze da pogled na grafite daje stvarnosni uvid u život grada i živote građana jer taj medij nije moderiran estetskim ili kulturološkim normama. U mostarskim grafitima se susreću ljubavne, političko-nacionalne, navijačke, humoristične, socijalne, seksualno-vulgaristične, obrazovne, prijateljske, religijske i svjetonazorske teme te su stoga mostarski grafiti i medij izražavanja javnosti, posebno mlađe urbane populacije.