(untitled) (Филолошке студије, 2019)
Članak daje pregled prikaza mehanizama kontrole i nadzora u Hamletu Williama Shakespearea, Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana i suvremenim filmskim adaptacijama (Hamlet Michaela Almereyede iz 2000. godine). „Vječna tema“ renesansne drame tumači se u odnosu na elizabetansku ideologiju, totalitarne režime 20. stoljeća i suvremene oblike nadzora u današnjim „društvima kontrole“ (Deleuze). Uz paralele između književnog i filmskog Hamleta i Brešanova Joce Škoke povlači se i veza s Edwardom Snowdenom, svojevrsnim „anti-Hamletom“ (Rae) koji ne oklijeva razotkriti zlouporabu državne moći.