ВЛАДИМИР СТОЈШИН: ГЕНЕЗА ЈЕДНОГ CROSSOVER-а (Филолошке студије, 2021)
У раду се тематизује статус романа за децу Биоскоп у кутији шибица и Шампион кроз прозор Владимира Стојшина (1935–1994) у односу на њихову припадност књижевности за све узрасте, односно crossover књижевности. Стојшин је данас најпознатији као писац за децу, мада је у тренутку када је објавио први роман за младе имао за собом запажена прозна дела изразито модерног усмерења. Његови романи за децу су од почетка реципирани као књижевност за све узрасте. Стојшин је и као писац за децу остао у великој мери привржен темама и мотивима из наративних светова својих претходних дела. У тексту се на примеру трансформације лика проститутке из романа за одрасле у лик платонске љубави јунака-приповедача из романа за децу идентификују наративни поступци помоћу којих је ова трансформација спроведена. При анализи је коришћен појмовни апарат класичне и посткласичне наратологије.
Keywords: Владимир Стојшин, књижевност за децу, књижевност за одрасле, crossover, паралипса, скривени наратив, лик, приповедач