HASANAGINICA LJUBOMIRA SIMOVIĆA U KONTEKSTU AUTOROVOG OPUSA (Филолошке студије, 2019)
Drama Hasanaginica Ljubomira Simovića transponira osnovne konstitutivne elemente istoimene narodne balade smještajući ih u novi okvir diskurzivnim praksama kojima se autorsko ja određuje prema tradiciji na koju se navezuje, kao i prema vlastitoj suvremenosti koju preispisivanjem tradicije nastoji osmisliti. Postupci o kojima je riječ najizrazitije su prisutni u samom jeziku sudionika dramske radnje. Nositelji dramskog zbivanja tako zadobivaju različite položaje u prizivanju, odnosno razaranju mitske strukture koja predstavlja predtekst drame. U ovome radu analizira se specifičnost autorskog pristupa matičnome tekstu putem raščlanjivanja jezičnih elemenata kojima se vrši otklon od bazičnog teksta. Pritom se posebna pozornost pridaje sinkroniziranoj upotrebi različitih funkcionalnih stilova, koja u drami zadobiva uže i šire značenje – kako na planu izraza, tako i na planu sadržaja.