(untitled) (Philological Studies, 2019)
Крива Паланка (град во североисточниот дел на Македонија) е двокомпонентно име од крива (= река) „река што кривули“ и паланка „мал град, гратче“. Градот првично се нарекувал Крива Река, а подоцна Крива Река Паланка. Турското именување било Егри Дере (превод на словенското именување), а подоцна Егри Дере Паланка. Крива Река во горниот ток, во средновековието, се нарекувала Сарандапор „40 брода“. Турското именување било Крк Гечид (превод на грчкото именување). Во врска со овие именувања се прават споредби со хидроними и топоними.