(untitled) (Philological Studies, 2019)
Статијата има за цел да ги прикаже состојбите во образованието во вардарскиот дел на Македонија меѓу двете светски војни. Училишниот систем во вардарскиот дел на Македонија бил под надлежност на Министерството за просвета на Кралството Југославија, пред кое како главен проблем билe неписменоста на населението и незнаењето на српскиот јазик како официјален јазик. Образовниот систем бил само една нишка преку кој српскиот режим ја спроведувал политиката на асимилација и на денационализација на македонскиот народ во вардарскиот дел на Македонија.