(untitled) (Philological Studies, 2019)
Овој документ ги истражува образовните влијанија во Македонија по Источната криза (1875-1881). Со поддршка на турските влади во Македонија, долго време грчкото влијание се чувствува во религијата и образованието. По 1878 година, во Македонија, на образовно ниво имаа влијанија Бугарија и Србија. Овие образовни пропаганди, благодарение на помошта од нивните влади и политиката на Отоманската империја, во периодот од дваесет и пет години, имаа различен успех во образованието во периодот 1878 – 1903 година.