СПЕКТАКЛ И КАРНЕВАЛ У ПРОЛОГУ ДЕЛИЛОВОГ РОМАНА ПОДЗЕМЉЕ (Philological Studies, 2019)
Полазећи од Деборове дефиниције (друштва) спектакла, Бахтинових претпоставки и представа о карневалу и карневализацији у књижевности и њихових даљих разрада, у раду се конципира хронотоп карневала као полазиште за анализу и тумачење Пролога Делиловог романа Подземље, у којем је, као симболична прекретница у америчкој историји и култури, минуциозно, мада фрагментарно приказана чувена бејзбол утакмица из 1951. Проналажење метафоричних и симболичних еквивалената елемената и категорија карневала и карневалског погледа на свет у појединим детаљима, стилским и наративним поступцима примењеним у Прологу, и њихово тумачење у светлости Бахтинове идеје о транспоновању „језика“ карневала на језик књижевностиводе ка разумевању Пролога (и приповетке из које је настао) не само као књижевноуметничке карневализације спектакла већ и као приказа неодлучивог и увек отвореног надметања између спектакла и карневала у култури.