ПЕРСПЕКТИВАТА НА ПРЕМЕСТЕНОСТА ВО МУЗЕЈ НА БЕЗУСЛОВНОТО ПРЕДАВАЊЕ И ВО МИНИСТЕРСТВО НА БОЛКАТА ОД ДУБРАВКА УГРЕШИЌ (Philological Studies, 2019)
Во својот есеј „Рефлексии за егзилот“, Едвард Саид поентира дека, „додека повеќето луѓе вообичаено се свесни за една култура, еден контекст, еден дом; егзилантите се свесни барем за два, и оваа плуралност на визијата дава поттик за свесност за симултани димензии, свесност која – да позајмиме фраза од музиката – е контрапунктна“. Овој текст ја проучува таа контрапунктна свесност на ликовите од романите Музеј на безусловното предавање и Министерство на болката од Дубравка Угрешиќ.