ВТОРОТО РАМНИШТЕ НА СЛОЖЕНОСТ КАЈ МУЛТИПЛИКАТИВНИТЕ СЛОЖЕНИ СЕМАНТЕМИ ОД ПРВ СТЕПЕН ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК (Philological Studies, 2019)
Во трудот се претставуваат модели на мултипликативни сложени семантеми од прв степен од второто рамниште на сложеност и се определуваат формалните показатели на овие структури за изразување на мултипликативната видска конфигурација. Акцентот е ставен на важната особеност на мултипликативната видска конфигурација – сфаќањето на настанот/ситуацијата како момент, на меѓусебните релации на овие семантеми со хабитуалната и со теличната видска конфигурација кои се поврзани со повеќезначноста на семантемата како резултат на улогата на реалниот или претпоставениот контекст