Ставови и гледишта на ССМ за системот на социјална заштита - Митревски, Живко (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Социјалната заштита и социјалното осигурување се широки области кои опфаќаат повеќе права за различни групи на корисници. Во најголем дел обезбедувањето на тие права се во надлежност на државата и истите се уредени со повеќе закони и подзаконски акти. Од аспект на надлежностите на синдикатите, нивната улога и значење, Сојузот на синдикатите на Македонија ја следи социјалната заштита во рамките на своите програмски и статутарни определби. По пат на социјален дијалог, ССМ е вклучен во креирање на политиките во различни сфери во државата, па така и во сферата на социјалната политика, пред сé со активно учество во донесување на законите од наведената област и нивната измена и дополнување.