Континуирано образование и надминување на социјалната исклученост на старите лица - Димитријоска, Сунчица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Во трудот се прави анализа на континуираното образование на старите лица во однос на: потребата, покриеноста, достапноста, обезбедениот квалитет, пречките во остварување на она што е дефинирано со законите во системот на образование. Образованието на стари лица треба да доведе до значаен напредок во однос на искоренување на сиромаштијата и надминување на проблемите на старите лица во системите на: социјална заштита, пазарот на трудот/невработеноста, здравствената заштита, што доведува до натамошно социјално исклучување. Разликите во образованието на старата популација се извор на статусните разлики во подоцнежниот живот. Исклученоста на старите од континуираното образование е посебно изразена кај оние со незавршено основно, односно средно образование, посиромашните и лицата од руралните средини. Со ова се отвора простор за натамошно исклучување на старите лица.